De ruimte op Space Age Suite van Klatwerk3

Music Frames
musicus en muziekjournalist Mattie Poels bespreekt cd’s

In 2022 bestaat het Klatwerk3 vijftien jaar. Reden voor het feestelijk dubbelalbum Space Age Suite, waarmee dit trio de ruimte opzoekt.

Pianist Boelo Klat heeft al jaren een fascinatie voor het heelal en de daarbij behorende legendarische series als Star Trek en later Star Wars. De kosmische oneindigheid heeft hij nu vertaald in 2 keer 10 composities op het dubbel-album Space Age Suite. De CD’s zijn in balans: zijn zwart & wit  / Black & White, refereren aan dag & nacht, licht & donker en Yin & Yang. Bovendien hebben beiden albums ongeveer een lengte van 52 minuten. Die dualiteit komt ook tot uiting in zijn muziek die verzorgd klinkt en waar de instrumenten min of meer gelijkwaardig zijn. Waar piano, de bas van Jan Ruerd Oosterhaven en drums van Ancel Klooster elkaar begeleiden in een oneindig metier.

Boelo Klat is een bevlogen melodie-kunstenaar. Zijn composities zijn liedjes-zonder-woorden die hij met verve uitvoert en er vervolgens transparant over improviseert. Melodieën die zich met gemak nestelen in je brein. Thema’s die in eerste instantie ietwat voor de hand liggen, maar door o.a. het gebruik van 5- en 7-tels onregelmatige maatsoorten, ostinato ritmiek, plotselinge modulaties en het toevoegen van soundscapes (door Hans Breukel) krijgt de muziek een verrassende dubbele lading. Space Age Suite is een melismatisch album gemaakt op de 0-lijn van het heden: met aan de ene kant terugblikken als Spock, Requiem for an Astronaut, Jupiter, Waltz in Space of Heaven en aan de andere kant de vooruitblikken met Time Travel, Lonely Star of Mysterious Moon. Inspirerend concept met inspirerende muziek!

Lees online >>