Mooie muzikale, jazzy middag in De Oosterpoort met Klatwerk 3, Marcel Kapteijn en Aphranova

Zondag 23 februari 2020, Oosterpoort, Groningen. 

Boelo Klat kennen we al een hele tijd. Met Klatwerk 3 maakt deze jazzpianist de mooiste cd’s. De man verdient wat mij betreft meer aandacht. Doet niet onder voor een andere favoriet van mij, Ahmad Jamal (maar dit terzijde). Samen met zanger Marcel Kapteijn gaf hij een geweldig concert.
 
Voor de pauze werd die zondagmiddag eerst het debuutalbum van Aphranova, The Crossing, ten doop gehouden. Aphranova bestaat uit zangeres/saxofoniste Angelique van Os, toetsenist Tony Hoyting, bassist Arthur Buitelaar, drummer Ancel Klooster en gitarist Joost van der Beek.
De muziek van Aphranova is een mix van pop en jazz. Het concert werd omlijst met prachtige visuals die de verbinding van de songs met de natuur (in Drenthe) goed uitdrukten. Prachtige songs, mooi gezongen. Een sprong eruit omdat hij in het oud-engels werd gezongen: The willing mistress met bijzonder toetsenwerk van Tony Hoyting.
 
Magnolia
 
Na de pauze traden Boelo Klat en zanger Marcel Kapteijn op. De laatste is bekend van de band Ten Sharp waarmee hij enkele hits had in de vorige eeuw (wat klinkt dat oud). Hoe dan ook samen met Boelo Klat op piano maakte hij een album Magnolia, dat vorig jaar september geïntroduceerd werd. Met prachtige songs. Kapteijn is een echte jazz-zanger, swingend met een mooie donkere stem die ook lekker in de hoogte kan. Deed me denken aan de stem van Van Morrison op een van zijn laatste albums (bijv. het nummer Too Late). Enkele songs werden met alleen pianobegeleiding door Klat gebracht, terwijl andere songs met begeleiding van het complete Klatwerk 3 trio gebracht werden.
Klatwerk 3 bestaat uit Boelo Klat: piano, Jan Ruerd Oosterhaven: bas en Ancel Klooster: drums, aangevuld door Marcel Kapteijn: zang
 
Wie het goed gelezen heeft stelt vast, dat die fantastische drummer Ancel Klooster (van alle markten thuis) zowel bij Aphranova als bij Klatwerk 3 aan het werk te horen is. 

Space Age Suite
 
Klatwerk 3 bracht ook drie nieuwe composities van Boelo Klat: Space Age Suite, Lonely Star en Sputnik 1. Tijdens deze composities werden beelden uit de ruimte geprojecteerd. Prachtig. Bij mijn weten is dit werk nog niet op CD uitgebracht.
 
De cd’s Magnolia  en The Crossing zijn uiteraard in de gespecialiseerde muziekwinkels, en op internet verkrijgbaar. Ze zijn natuurlijk ook via bij Spotify te beluisteren. 

Tekst Gerrit Brand
Foto’s Suhaila Sahmarani
recentie via Stadsmagazine