Space Age Suite: de nieuwe cd van Klatwerk3 en inspiratie uit de ruimte

stadsmagazine.nl

De nieuwe dubbel-cd van Klatwerk3 is verschenen. Space Age Suite kwam volgens Boelo Klat, de pianist en componist van de cd, voort uit de inspiratie die hij vond in de kosmos. Een paar jaar geleden schreef hij al een suite met dit thema. Deze bestond uit drie composities, Sputnik 1Lonely Waltz en Spage Age, en Boelo Klat ging tijdens de Corona pandemie verder met deze ideeën tot het uiteindelijk de vorm van de nieuwe dubbel-cd aannam.
​De kosmos speelt allang een grote rol in het leven van Boelo Klat, die een levenslange interesse in sciencefiction en het universum koestert. De maanlanding, ruimtevaart, het heelal en een lange lijst van sciencefiction films en series – van klassiekers als Star Trek en Star Wars tot films als Interstellar (2014) met Hans Zimmers indrukwekkende muziek – de invloed van zijn fascinatie met de ruimte is overal op de dubbel-cd terug te vinden. Zo heeft de dreiging, opbouw en climax van Zimmers filmmuziek delen van Spock en Jupiter geïnspireerd en is Empty gebaseerd op de leegte van het universum zoals dat in de film Gravity (2013) te zien is.

Met deze thema’s in gedachten schreef Boelo Klat 21 composities waarvan er 20 op de cd’s te vinden zijn. Tijdens de opname ontstond het idee voor een gebalanceerde dubbel-cd. Eén compositie moest hierdoor afvallen vanwege het belang van balans en gelijkwaardigheid in het concept. De twee cd’s zijn bijna even lang en bevatten elk 10 nummers. De ene cd heet Black, de ander White. “Yin Yang”, noemt Boelo Klat het. De twee cd’s van Space Age Suite vormen met hun minimalistische vormgeving en gebalanceerd concept samen een geheel dat draait om gelijkwaardigheid. De cover is van Jan Ruerd Oosterhaven, de bassist van Klatwerk3, en sluit aan bij de thema’s en het ontwerp van Space Age Suite.

Lees meer >>